آداب و مهارتهايي براي روابط جنسي سالم
توجّه به آداب در هر كاري ميتواند احساس رضايتمندي فرد از كار را افزایش دهد. براي رابطة جنسي سالم نيز آدابي معنوي و مادي، گفتاري و رفتاري وجود دارد كه نقش مؤثري در رضايتمندي از رابطه دارد كه به بخشي از آنها اشاره ميكنيم:
1. ارتباط با خدا
يكي از عوامل مؤثر در ايجاد الفت، محبّت و سازگاري ميان همسران، ارتباط با خدا و درخواست تفاهم و سازگاري از اوست. گاهي در مواردي كه چندان به ظاهر زمينههاي تفاهم و مودّت نمود نداشته است، برپايي نماز و گفتوگو با خدا در ايجاد هماهنگي و رضايتمندي ميان همسران نقش فراواني داشته است. ابيبصير كه از اصحاب مورد وثوق امام صادق(ع) است، ميگويد:
مردي خدمت امام صادق(ع) رسيد و من شنيدم كه به حضرت ميگفت: فدايت گردم، من در حالي كه پا به سن گذاشتهام، با دختر كم سنّ و سالي ازدواج كردهام و هنوز با او آميزش نكردهام. از آن ميترسم كه وقتي با او به بستر روم، به دليل زيادي سنّ من از من كراهت و تنفّر پيدا كند. چه كنم چنين چيزي اتفاق نيفتد؟ حضرت به او فرمودند: قبل از آميزش او را بگو كه وضو بگيرد. سپس خود نيز قبل از آميزش با او وضو بگير؛ دو ركعت نماز بخوان؛ خدا را ستايش كن؛ بر محمّد و آل او درود فرست و سپس همراهان او را بگو كه پس از دعاي تو آمين بگويند. پس بگو: «خدايا! الفت، مودّت و رضايت او را روزي من ساز و مرا با او رضايتمندساز؛ سپس با بهترين ارتباط و هماهنگي رابطه ما را برقرارساز. به درستي كه تو امر حلال را دوست داري و از حرام بيزاري. آن گاه حضرت به او فرمود: به درستي كه الفت از ناحية خدا و بيزاري، تنفّر و بغض زن و شوهر از يكديگر از ناحيه شيطان است؛ چرا كه شيطان ميخواهد مردم را از آنچه خدا حلال كرده است، بيزار كند».
2. استعاذه و بسمالله گفتن قبل از آميزش
همانگونه كه امام صادق(ع) فرمودند: «تنفر، بيزاري و ناسازگاري در ارتباطهاي مشروع نتيجة فعاليّت شيطان است، و الفت، مودّت و سازگاري در اين نوع ارتباط از ناحية خداست. پس بايد از شرّ شيطان گريخت و با نام خدا ارتباط را شروع كرد تا از مواهب او برخوردار شد». همچنين امام صادق(ع) فرمود: «مردي كه قصد آميزش دارد و ميترسد شيطان با او در امر آميزش مشاركت كند، بسمالله بگويد و از شرّ شيطان به خدا پناه ببرد».
در هر ارتباطي ياد خداوند لازم است و نبايد «بسم الله الرحمن الرحيم» را فراموش كرد. اين نوع فكر در صورتي كه با باور قلبي همراه باشد، از شهوت حيواني انسان ميكاهد و قدري رقّت قلب و لذّت معنوي را براي انسان به همراه دارد كه تركيب آن با لذّات جنسي بسيار خوشايند است. همچنين اين شكل از ياد خداوند به همسران كمك ميكند تا هيچ حقّي از يكديگر را پايمال نكنند و وظيفة خود بدانند كه براي ديگري نيز لذّت مناسب را فراهم كنند. «استعاذه و بسمله» به انسان كمك ميكند تا به زمينههاي غيرجنسي نيز براي ايجاد و ارتقاي سازگاري بينديشد.
3. آمادهسازي روحي
براي بهرهمندي بيشتر در روابط جنسي، لازم است همسران آمادگي آميزش را داشته باشند. چنانچه آمادگي نداشته باشند، چهبسا هر يك با امر مكروه و ناپسندي مواجه شوند. وجود پربركت پيامبر اعظم(ص) برنامة خود را بهگونهاي تدارك ديده بودند كه هر يك از همسران او ميدانست چه شبي افتخار همراهي و همبستري حضرتش را دارد. آگاهي همسر از حضور همسر خويش، زمينة اجابت بهتر در برابر درخواست او را فراهم ميسازد. اين مسئله بهقدري مورد توجه امامان معصوم(ع) بوده است كه امام صادق(ع) ميفرمايد: «براي مرد مناسب نيست وقتي شبانه از سفر خود برميگردد، بر اهل خود وارد شود؛ مگر اينكه صبر كند تا صبح شود». يكي از پيامدهاي بياطلاعي زن از بازگشت شوهر خويش اين است كه آمادگي لازم را براي اجابت درخواست همسر ندارد.
4. نظافت و زينت
رعايت بهداشت جنسي، زدودن موهاي زايد، كوتاه كردن موي سر، اصلاح صورت، انتخاب مواد بهداشتي و آرايشي و ساير موارد بايد مورد توجه قرار گيرد. زدودن موهاي دستگاه تناسلي، بهويژه در مردان، ميل جنسي را افزايش ميدهد. هيچيك از همسران نبايد اينگونه به همسرش بنگرد كه او منتظر است تا پس از آميزش جنسي هم غسل كند و هم به نظافت خود برسد؛ بلكه بايد چنين بداند كه استحمام پس از آميزش جنسي فقط براي امتثال امر الاهي در انجام غسل واجب است. آمادگي براي رابطة جنسي را بايد قبل از آميزش ايجاد كرد. زنان بايد به اين رسيدگي بهطور ويژه توجه كنند؛ زيرا اساساً مردان از طريق حس بينايي و بويايي تحريك ميشوند.
5. آمادهسازي جنسي
زمينهسازي براي ارضاي هر چه بهتر خواستههاي جنسي براي همسران امري است كه مورد ترغيب است و عجله كردن در آن و پيگيري خودخواهانه هر يك از همسران در ارضاي آن، مورد نكوهش معصومان(ع) قرار گرفته است. پيامبر اعظم(ص) ميفرمايند: «هرگاه يكي از شما اراده كرد كه با همسرش آميزش كند، خودخواهانه عجله نكند».
بايد زن و شوهر به گونهاي زمينهسازي كنند تا آميزش در وقت خودش انجام شود و قبل از موعد انجام نگيرد؛ اين فرآيند با مقدماتي امكانپذير است. ملاعبه با همسر و آمادهسازي او، در دين اسلام امري لازم و مقدّس به شمار آمده است. امام صادق(ع) ميفرمايد: «ملائكه جز در مواردي از جمله ملاعبه مرد و آمادهسازي ارتباط جنسي با همسرش حاضر نميشوند». اين تقدس موجب ميشود مردان خود را ملزم بدانند در كنار التذاذ از اين عمل، هم پاداش اُخروي كسب كنند و هم ادب معاشرت را رعايت كنند تا جفاكار نباشند. پيامبر گرامي اسلام(ص) ميفرمايد:
سه چيز از جفاست؛ يكي اينكه كسي با ديگري همراه شود و اسم و رسم او را نپرسد؛ ديگر اينكه به طعامي دعوت شود پاسخ مثبت نگويد يا اگر بگويد از غذا تناول نكند؛ سوم اينكه قبل از آمادهسازي از طريق سخنان پرجاذبه، با همسرش آميزش كند.